söndag 4 juni 2017

Franskt lantbröd igen

Började vid en bättre tid den här gången,  9.30 på morgonen Dag 1.  Men jag tror att jäsningen i bunke över natten i kylskåp blev lite för kort då.  Skulle varit vid 10 grader men kylskåpet är kallare så det var nog bra förra gången med 21 timmar.  Idag behövde bröden jäsa i korg i 5 timmar istället för 1, 5.   Fick kanske jäsa för kort i den varma jäsningen i bunken i momentet innan.  Använde "flytklump" för att se när jäsningen var klar och det tog alltså 5 timmar till skillnad från det franska bondbrödet jag bakade idag också,  där tog slutjäsningen i korg bara 30 minuter!  Men i det receptet tillför man 25 gram jäst utöver surdegen,  det är väl den som påskyndar jäsningen. 

Använde grahamsmjöl på handdukarna i korgarna så ytan blev rätt så annorlunda mot förra gången.  

Undersidan fick fin färg och rejäl skorpa.  Kontakten mellan bröden på plåten blev som två trutande munnar. 

Inga kommentarer: