Förra söndagen började jag grodda vetekorn till ett nytt bröd. De fick gro tills på torsdag då de hade fått små bleka groddar. Då kokade jag ytterligare en dl vetekorn i 2 dl vatten. I receptet skulle det också varit 2 dl vetekli men det hade jag inte hemma. Lite extra grahamsmjöl fick duga men bara en halv dl ungefär för degen blev rätt fast ändå. När allt blandats och bearbetats ska det jäsa i bunke 1-2 timmar. Upp och formas till 2 bröd som läggs i formar. Jäs igen och grädda dem i 1 timme. Sedan ska bröden svalna under bakduk. Och då gäller det att inte börja nalla av det för i receptet står det att det ska vila i 1-2 dygn innan man skär upp det! Det gick sådär... det fick vila över natten i alla fall, sedan smakade vi. Gott. Enligt receptet ska det hålla sig gott i 8-10 dagar så det ska jag testa nu.
Testresultat: efter 8-9 dagar var brödet helt ok, smuligare men hyfsat saftigt och gott. Smakade bra att rosta också. Dag 11 var det mögel på brödet så kanske höll det 10 dagar men jag glömde titta på det då eftersom jag bakade ett annat bröd som lockade mer. Frös in ett halvt bröd som vi inte tagit av än, hur det funkat får jag skriva om längre fram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar