Går igenom mina gamla fröpåsar. En del har nog blivit för gamla men vissa, som tomat, tycks vara mycket långlivade. Jag har provat 10 år gamla frön som grott snällt. De får förstås inte ha blivit fuktiga under lagringen för då sätter groningsprocessen igång. Om de sedan torkar så går det inte att väcka dem igen. Kollar runt lite på nätet och på Runåbergs fröers hemsida finns information om hur gamla fröna kan bli utan att missta sin grobarhet:
Några långlivade grönsaksfröer
Kål: upp till 5 år
Mangold: upp till 5 år
Rädisa: upp till 5 år
Sallat, spenat: upp till 5 år
Squash, pumpa: upp till 6 år
Gurka: upp till 7 år
Melon: upp till 7 år
(Källa: Runåbergs Fröer)
Jag har ett par påsar med pumpor och squash, bl a F1 hybriden Polo F1, en Patty Pan squash som ser ut som ett litet UFO. Påsen är från 2009 så kanske är det värt att prova om de fortfarande vill växa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar