måndag 10 april 2017

Brömsebrolimpa

Receptet hittade jag i Carina Sigebo Roswalls bok Nybakat. Brödet brukade bakas på ett bageri i Brömsebro i början av 1900-talet. Satte surdegen som ingår igår 10. 30 och satte degen idag kl.  19.00 = 33 timmar. Följde receptet men hade lite mindre sirap (drygt 1 1/4 istället för 1 1/2 dl) och en halv matsked kummin istället för 1 hel matsked. Mina bröd fick inte det ljusa inkråm som bokens recept visade, snarare mer åt råggrått. Kanske använde de inte bara rågsikt? Ska prova att byta ut lite av rågsikten till vete nästa gång. För det var ett härligt bröd som jag gärna bakar igen.
Bröden penslas med kaffe när de kommit ut ur ugnen. 
Surdegen var av den enkla varianten där man använder sig av lite köpt bakjäst. Inga vilda jästsvampar  behövde lockas fram.

Inga kommentarer: