onsdag 22 mars 2017

Nattbakat rågbröd

Hittade ett recept på råglimpor,  Ankis nattbröd, i boken Nybakat, hembakat utgiven på Libris 2010.  En bok om matbröd i deras Kyrkkaffe-böcker.  Bakas på kvällen i 25 minuter (efter att ha jäst i 2 x 25 minuter) i 250 grader.  Sedan stänger man av ugnen och brödet bakar färdigt i eftervärmen täckt med ett ark bakplåtspapper.  På morgonen är det klart att skivas upp.  Mina bröd blev lite väl svarta undertill men helt ok.  Det fanns en del fukt under limporna när jag öppnade den kalla ugnen (som också hade kondensdroppar på luckan). Jag penslade lite matolja mellan de tre limporna före andra jäsningen så att de skulle vara lättare att dela isär.  Det fungerade bra. Och brödet smakade bra och hade en finporig tät konsistens.  Saftigt och lite fuktigt inkråm under en seg yta.  Nästa gång ska jag prova att krydda/smaksätta  det med t ex pomerans eller fänkål.  

Inga kommentarer: