Små portionsbröd med annorlunda utbakning som jäses upp och ned på mjölad bakduk. Vilken kejsare som gett namn till brödet vet jag inte men kanske är det formen som påminner om en kejsarkrona som gett brödet dess namn. Det finns olika åsikter om vem kejsaren är, wikipedia räknar upp en hel radda från 1400-talet och framåt. De små österrikiska vetebröden slog igenom på världsutställningen i Paris på 1860-talet. Jag jäste degen i bunke 2 x 1 timme innan jag bakade ut dem till portionsbröd. Degen delas i 20 bitar (ca 66 gram per bit blev det). Jag rullade varje bit till en rund bulle mot bakbordet. Jag gjorde tio st som fick vila under bakduk medan jag bakade ut en efter en. Första försöket var trevande... kavla ut till en 15 cm rundel, vik in från ytterkanten 5-6 gånger och tryck till i mitten så det håller till degen. Jag hamnade oftast på 6-7 vikningar. Trycket i mitten och den lite kantiga formen som uppstår av vikningarna syns väl när de ligger upp och nedvända för att jäsa i 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar